Festiwal róż

Róża, kwiat uwielbiany, kwiat z esencją czystości i precyzyjnym znaczeniem każdego koloru: czerwona róża oznacza miłość; żółta róża - zazdrość; różowa - przyjaźń, a biała - niewinność.

Róża ma ogromne znaczenie w tradycji Maroka. Ma nawet swoje święto (być może jedno z najbardziej wyrafinowanych na świecie), które odbywa się od lat w drugiej połowie maja (w tym roku dokładnie od 25 maja do 9 czerwca) w mieście Kelaa M'Gouna - "stolicy róż ". Festiwal Róż to szereg uroczystości, w tym występy zespołów folklorystycznych, tancerzy i muzyków, wybory Miss Róży, stoiska rzemieślników z całego regionu. Region ten położony pomiędzy Ouarzazate i Boumalne du Dadès, około 250 km od Marrakeszu, swoją sławę zawdzięcza uprawie róży damasceńskiej, małej i bardzo pachnącej odmianie róży, której poświęcony jest festiwal.
Dolina, w której rośnie owa róża, jest jedną z głównych atrakcji turystycznych Maroka. Fascynująca zieleń zawdzięcza swoją świeżość nawadnianiu przez rzekę Asif M'Goun, która ma źródło w masywie M'Goun (do 4.071 m n. p. m.).
Tradycja sięga początków kultywowania tych róż dla pielgrzymów powracających z Mekki, a tak naprawdę jest to kwiat pochodzący z rejonu Damaszku.

 

Róża damasceńska charakteryzuje się kwitnieniem między kwietniem a majem, jaskrawym różowym kolorem i intensywnym zapachem. Tutaj róże znalazły swoje siedlisko wśród gęstych żywopłotów, rozrzuconych wzdłuż brzegów rzeki, która przecina dolinę, między jasną, czerwoną ziemią a szmaragdową zielenią natury, która charakteryzuje ten krajobraz. Będąc w stanie wytrzymać zarówno zimowy mróz, jak i suszę tych miejsc, żywopłoty róż od dziesięcioleci używane były przez Berberów jako ochrona ich pól (zwłaszcza zwierząt).
Dopiero w latach trzydziestych ubiegłego wieku francuscy perfumiarze odkryli ten skarb, a następnie wybudowali kilka fabryk do produkcji olejów i esencji.

 

Jako symbol gościnności i czystości, róża jest przeznaczona dla gości przed i po obiedzie, a woda różana służy do ablucji.
Aby zachować właściwości organoleptyczne kwiaty róży damasceńskiej zbierane są wcześnie rano lub po zachodzie słońca, gdy pączek jest na pół zamknięty. Pracują przy tym głównie kobiety, aby było to wykonywane jak najdelikatniej. Następnie płatki są selekcjonowane i przeznaczone do wyschnięcia (stają się pot-pourri) lub do produkcji esencji i olejków w przemyśle perfumeryjnym.
Róża występuje w kompozycjach wielu zapachów. Róża damasceńska pojawia się tylko w niektórych perfumach, ponieważ jest to jeden z najdroższych i najbardziej unikalnych zapachów. Jej aromat pojawia się w Chanel No. 5, Ce soir ou jamais z Goutal Paryżu, Acqua Nobile di Rosa Acqua di Parma.
Miasto Marrakesz, jak również kilka innych w regionie, są w maju bardzo zaangażowane w tę fascynującą wystawę, podczas której można np. skosztować aromatycznej herbaty z płatków róży damasceńskiej.