Jak nie marnować jedzenia?

Marnowanie jedzenia to poruszany coraz częściej problem. Staliśmy się społeczeństwem konsumpcyjnym. Jest to bardzo łatwe, ponieważ półki sklepowe uginają się pod ciężarem produktów, a do nas nie dociera myśl, że gdzieś na drugim końcu świata to, co my wyrzucamy do kosza,  komuś innemu może pomóc przeżyć.
Dlaczego marnujemy żywność? Przede wszystkim dlatego, że mamy do niej nieograniczony dostęp. Sklepy wyrastają dosłownie wszędzie. Drugą sprawą jest kupowanie wszystkiego w nadmiernych ilościach na zapas, a że nie potrafimy wszystkiego wykorzystać, część trafia do kosza. Kolejną przyczyną marnotrawienia żywności jest złe przechowywanie, co prowadzi do jej psucia się, a w konsekwencji do wyrzucania.
Dzieje się tak, ponieważ często nie mamy pomysłu, co zrobić z nadmiarem jedzenia, jak je przechowywać i konserwować lub co można zrobić z jego resztek. Czasem wystarczy trochę wiedzy i kreatywności.
Poniżej mamy dla was kilka podstawowych rad, do których każdy może się zastosować:
1.    Planowanie zakupów
-    Planujcie posiłki na kilka dni.
-    Zróbcie listę zakupów, ale nigdy w ostatniej chwili, sprawdzając, czego naprawdę potrzebujecie.
-    Kupujcie rozsądnie - tylko rzeczy z listy zakupów. Nie ulegajcie promocjom typu „kup 3 zapłać za 2”, bo nie potrzebujecie trzech słoików dżemu. Przeglądanie gazetek promocyjnych często sprawia, że kupujemy produkty zbędne sugerując się niską ceną.
2.    Właściwe przechowywanie
-    Daty trwałości i przydatności do spożycia - zwracajcie na nie uwagę w sklepie i kupujcie produkty z odleglejszymi datami. Co jakiś czas sprawdzajcie je na produktach w domu i stawiajcie bliżej te, które należy spożyć wcześniej.
-    „Należy spożyć do”/ „najlepiej spożyć przed końcem„ - oznaczenie „należy spożyć do” to termin przydatności do spożycia - oznacza, że po jego upływie produkt należy bezwzględnie wyrzucić. Określenie „najlepiej spożyć przed” to data minimalnej trwałości produktu. Po jej upływie produkt może stracić część swych walorów, ale nadal nadaje się do spożycia.
-    Lodówka - to, gdzie postawicie produkt, będzie wpływało na jego trwałość i świeżość. Górną półkę przeznaczcie na produkty mleczne, konfitury i dżemy. W środkowej części umieśćcie wędliny i sery, a w dolnej surowe mięso i ryby. Z kolei warzywa i owoce powinny znaleźć się w szufladach.
-    Pojemniki i woreczki - żywność najlepiej przechowywać w woreczkach próżniowych lub w pojemnikach hermetycznych. Takie opakowania ograniczają dostęp powietrza, a tym samym wydłużają świeżość produktów nawet trzykrotnie. Wędliny i sery zakupione w plastikowym opakowaniu lepiej owinąć w papier lub przełożyć do pudełka wyłożonego papierem
-    Mrożenie i pasteryzacja - Zbyt duże porcje żywności najlepiej od razu zamrozić lub zawekować. To jedne z najlepszych metod przechowywania żywności, które przedłużają trwałość jedzenia. Mrozić możecie mięso, ryby, owoce, warzywa, pieczywo, masło, pierogi, zioła i inne. Z kolei w słoikach mogą znaleźć się przeróżne warzywa w formie kiszonych ogórków, warzywnej sałatki w zalewie octowej i przecieru pomidorowego. Z owoców możecie przygotować dżemy, konfitury, powidła lub kompot.
3.    Wykorzystywanie resztek
Jak oszczędzać żywność? Najlepiej kupować racjonalnie i przygotowywać odpowiednie porcje jedzenia. Warto mieć również pomysł na niewykorzystane resztki z obiadu. Nie trzeba ich od razu wyrzucać, ale wystarczy wykorzystać w kreatywny sposób.
-    Z czerstwego pieczywa zróbcie: bułkę tartą, grzanki, tosty francuskie, zapiekankę chlebową
-    Resztki pieczonego mięsa możecie: przeznaczyć na potrawkę, farsz do pierogów lub naleśników, wykorzystać do kanapek na zimno
-    Z ugotowanych ziemniaków zróbcie: kopytka, kluski śląskie, knedle, kotleciki ziemniaczane, krokiety, kartacze, zapiekanki, sałatkę jarzynową lub zupę krem
-    Z ugotowanych warzyw z rosołu możecie zrobić: pasztety, pasty kanapkowe lub sałatki jarzynowe, farsz do naleśników i krokietów.
-    Z przejrzałych owoców możecie wykonać: pożywne smoothie lub koktajle na bazie mleka, dżemy lub konfitury, kompoty lub galaretki
-    Pozostałe jajka na twardo wykorzystacie na: kotlety lub pastę jajeczną
Podsumowując, skupcie się na tym, co i w jakiej ilości kupujecie, a to co już macie, wykorzystujcie najbardziej efektywnie, jak się tylko da.